För mig
Krönika 1


Tingeling var är du?
Åh… Tittar mig omkring här hemma, saker överallt.  Julen skall packas ner i kartonger och bäras till källaren, mat ska lagas, diskmaskinen skall plockas ur,  tvätt ska hängas, pärlplattor ska strykas, spel ska plockas fram, film ska letas reda på för att sedan sättas igång, svenskt tal med finsk textning, ja ja, hittar knäcken som varit gömd under massa pryttlar i skafferiet…. Typiskt, jag ska ju inte äta godis på tre veckor , pepparkakshuset som pappa gjort ska slängas, det känns lite eller mycket jobbigt, tar bort allt pynt som står på pianot först….. Jag blir nostaligisk. Stannar upp och tittar…. Mormor har skrivit på en kartong, med snirkliga bokstäver – Figurer till Julkrubban. Mormor, hon som jag aldrig fått träffa. Hon dog i cancer flera år innan jag föddes. Tänk att hon ändå kan få mig att stanna upp och få mig att börja tänka en stund i mitt eget lilla kaos.
Jag lägger försiktigt ner figurerna i lådan och lindar in dem i silkespappret som de legat i de senaste 50 åren. Det lilla barnet så naket och sårbart får ligga där tills nästa år.
Vårt  lilla barn, Aron, swichar förbi och jag hör honom säga till sig själv – Fart, Jag är Fart! Ett varv två varv, och där snubblade han över dammsugarslangen och jag springer dit för att trösta, då hör jag det stora barnet ropa: - Akta dig! Hon står på händer och är på väg till sin rätta position igen och där kommer jag…. -Mamma du får se dig för säger hon och Aron är redan uppe och inne på sitt tredje varv. Jag går till kaffebryggaren och sätter på kaffe.  
Härligt säger Petter som går förbi med sågen i högsta hugg, vi renoverar lite. Lisa är det fler än du och jag som ska ha kaffe? Nej svara jag! Är inte 8 koppar lite väl många då? Absolut inte säger jag och ser mig omkring och suckar….Jag behöver mycket kaffe!
Nu har mattan i hallen rullats ihop och två spel ligger utspridda i vardagsrummet samt en hög med kläder för vår uppochnerpå tjej har blivit varm och lagt sina kläder lite här och där och jag suckar! Försöker än en gång att ta bort pepparkashuset. Vill inte. Slänger lite blommor istället, tappar ut ett gäng med leccakulor som hoppar glatt och lätt ut på köksgolvet. Tålamodet börjar att tryta…. Känner en liten känsla av uppgivenhet…. Jag blir ju aldrig klar!!! Var är Tingeling med sitt trollspö??
Grannen kom förbi för att ge maken ett handtag. Han frågar mig hur det är. Jag slår ut med händerna och suckande visar att det är saker överallt. Han ger mig lite hopp!  Vi har också haft det så här, det blir på ett annat sätt om några år, säger han! Får lite ny energi… kör vidare…
Då var det lagom att börja med kvällsmaten… Tänk om vi hade råd med en såndär matkasse… Eller förresten, fantasin vad vi ska äta är minsta problemet, det är ju tiden att laga maten som är problemet, där stod visst en tomte kvar….
Jag åker och tränar ett pass easyline och kommer tillbaka med massa  energi och med nya ögon, Petter har sett min frustration att inte hinna med någonting så han pausar med hammaren och ger mig en hjälpande hand….Är det här min vardag? Är det här mitt liv? Ja det är det!  Vissa dagar flyter på vissa dagar är det lite motigare!  Jag tänker på mormor… Hur var deras vardag? Jag kanske glorifierar den… doften av nybakta bullar och ett välstädat hem, kanske hade de en och annan tomte för mycket de med. Men mormor fick mig att stanna upp en stund och se saker ur ett annat perspektiv. Att se saker från olika håll gör mig rik och tacksam. I vår stad finns det människor som inte har ett eget hem att städa. Det finns de som längtar efter att ha barn som stökar ner. De finns de som sitter och försöker få sina barn att äta om än något lite, så att de inte ska gå under,  det finns de som är så sjuka att de inte orkar ta sig upp ur sina sängar så det blev inte ens pyntat till jul. Så finns jag! Jag finns med min familj! Med vidgade vyer och nya perspektiv är jag oerhört  glad och tacksam för min underbara vardag, även om den inte är så märkvärdig! Men den ÄR och den är fylld med Kärlek!!

Då ska vi se... under den här fliken kommer jag att lägga ut en massa oväsentliga saker.... Det kan vara sånt jag vill spara för att komma ihåg nått ;)! Kvalitén kan vara kass men det är minnen För mig! Jag ska ha detta som en liten skräplåda... Ni kanske inte har någon sån, jag har flera..... Där man stoppar sånt man inte riktigt vet var man ska göra av... eller sånt där man ska sätta in i album sen osv....Hå och Hej!.... Allt är nytt..... Jag ska inte ge upp.... Nej då.... Bara testa och öva... Jag skall snart förklara vad den här fliken kommer att ha för funktion!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar